Протеин – какво има в него? А в протеиновата вафла? Нещо повече за популярните спортни храни

Този материал е статия-инструмент. Ще ви упъти накратко из етикетите на повечето видове спортни храни. Ще разберете кои са най-често срещаните формули и за какво служат. Ако проявите повече любопитство, винаги може да последвате предложените линкове. Приятно четене!

Протеин - какво има в него? А в протеиновата вафла?

Протеинови изолати и концентрати

Основни съставки:

  • Изолирани източници на пълноценен протеин – яйчен албумин, суроватъчни фракции (бета-лактоглобулин, алфа-лактоглобулин, серумен албумин), калциев казеинат, соев изолат;
  • Концентрирана протеино-въглехидратна смес 65%:35% – концентриран калциев казеинат-лактат, соев концентрат.

Възможни добавки:

  • Аминокиселинни комплекси;
  • Отделни аминокиселиниглутамин, валин, изолевцин, левцин;
  • Ензимна смес – преди всичко протеази (протеин-смилащи ензими);
  • Влакна – естествени и синтетични, за придаване чувство за ситост;
  • Енергийни агенти – креатин.

Подсладители:

  • Естествени – декстроза, фруктоза, полиоли (плодови алкохоли);
  • Изкуствени – ацесулфам К, мононатриев глутамат.

Гейнери и комбинирани храни за маса

Основни съставки:

  • Суроватъчен или соев изолат;
  • Концентрирана протеино-въглехидратна смес 65%:35% – соев концентрат, казеинов концентрат;
  • Нишесте – оризово, ечемичено, картофено;
  • Дизахариди – захароза, малтоза и по-рядко лактоза.

Възможни добавки:

  • Аминокиселинни комплекси;
  • Отделни аминокиселини – глутамин, валин, изолевцин, левцин, L-карнитин;
  • Ензимна смес – преди всичко протеази (протеин-смилащи ензими), по-рядко лактаза (по това си личи, че е ползван калциев казеинат-лактат);
  • Влакна – естествени и синтетични, за придаване чувство за ситост;
  • Енергийни агенти – креатин.

Подсладители:

  • Естествени – декстроза, фруктоза, полиоли (плодови алкохоли);
  • Изкуствени – аспартам, ацесулфам К, мононатриев глутамат.

Протеинови вафли

Основни съставки:

  • Суроватъчен или соев изолат;
  • Концентрирани протеино-въглехидратна смес 65%:35% – соев концентрат.

Възможни добавки:

  • Аминокиселинни комплекси;
  • Отделни аминокиселини – глутамин, валин, изолевцин, левцин, L-карнитин;
  • Ензимна смес – преди всичко протеази (протеин-смилащи ензими);
  • Витаминни комплекси;
  • Отделни витамини.

Подсладители:

  • Естествени – глюкоза, декстроза, фруктоза, полиоли (плодови алкохоли);
  • Изкуствени – аспартам, ацесулфам К, мононатриев глутамат.

Енергийни вафли

Основни съставки:

  • Въглехидратна основа – пресовани или смляни овесени, ечемичени и по-рядко ръжени ядки;
  • Протеино-въглехидратна смес – соев концентрат;
  • Нишесте –  оризово, ечемичено, възможно е да съдържа и картофено или царевично (комбинациите са въпрос на технолгия и патент, всяка фирма твърди, че предлага най-добрата формула за зареждане с въглехидрати). Често може да се срещне във вид на рехав нишестен грис;
  • Пълнеж от ядки – пресовани на шрот бадеми, лешници и по-рядко бобови – фъстъци и соя;
  • Дизахариди – захароза, малтоза;
  • Монозахариди – гликоза, гликозо-фруктозен сироп, декстроза.

Възможни добавки:

  • Аминокиселинни комплекси;
  • Отделни аминокиселини – глутамин, валин, изолевцин, левцин, L-карнитин;
  • Ензимна смес – преди всичко протеази (протеин-смилащи ензими), лактаза;
  • Витаминни комплекси;
  • Отделни витамини;
  • Енергийни агенти – креатин;
  • Тонизиращи вещества – таурин, кофеин.

Подсладители:

  • Естествени – гликоза, декстроза, фруктоза, полиоли (плодови алкохоли);
  • Изкуствени – аспартам, ацесулфам К, мононатриев глутамат.

Обобщение – “Цената подчертава качеството”

Защо едни продукти са по-скъпи от други? Сигурно сте си задавали този въпрос повече от веднъж. Ще ви дам няколко отговора.

Най-скъпите и най-качествени суровини за спортни храни са:

  • Суроватъчен йоннофилтриран изолат (колкото по-богати са на серумен албумин, толкова по-скъпо струва изолатът);
  • Глутамин;
  • Филтриран яйчен албумин;
  • Безглутеново нишесте;
  • L-карнитин тартарат;
  • Пречистен от инхибитори и фитоестрогени соев изолат.